Zamenjaj tremo za avtentični izraz

Naš nastop pred malo skupino ali množico lahko uničijo negativna pričakovanja in trema. Če je ta na nivoju pozitivnega stresa nas na nastop pripravi, v kolikor pa je prevelika nas ohromi in zmanjša naše sposobnosti govora, prepričljivosti ter vpliva na to, da se med nastopom ne počutimo dobro.  Negativni občutki nas lahko sledijo tudi po nastopu, saj se obtožujemo, da nekaj nismo naredili dovolj dobro ali pa nam preprosto ostane grenak priokus.

javno nastopanje_avtentičnost_karizma

Kaj lahko glede tega naredimo?

V prvem koraku lahko zmanjšamo tremo, negativne misli, čustva in prepričanja o sebi, ki prispevajo k slabšem nastopu. Vendar to ni vse. Lahko pobrskamo po sebi, najdemo tisto v času smo edinstveni in to tudi prelijemo v svoj nastop. Ko najdemo  svoj avtentični izraz postanemo samozavestnejši, prinesemo na plano sporočila v katera strastno verjamemo.  Vse to  prispeva k naši prepričljivosti. S tem pritegnemo pozornost drugih, jih movitiramo in navdihnemo s svojo karizmo.

Dokler ne dosežete stabilnosti v sebi, se iz nastopa v nastop spreminja veliko okoliščin, ki lahko delujejo kot moteč faktor. Na vas lahko vplivajo časovna stiska, nepripravljen prostor, sodelavci, pripombe drugih, luči, nova obleka, vaša trema  itd. Ko začutite stabilnost in se lahko oprete na svoja čustva pa vi postanete stalnica, ki predstavlja steber v spreminjajočem svetu.

Komu so namenjene?

Priprave so namenjene pevcem, igralcem, predavateljem in pa tudi tebi pri vsakdanjih nalogah. Če si poslovnež ali pa v tebi tli nova zamisel, ti bodo takšne priprave pomagale pri učinkoviti predstavitvi nove poslovne ideje potencialnim investitorjem, nadrejenim ali pa delovnem timu. Za študenta je zelo stresen zagovor diplome, od starša pa lahko mnogo napora zahteva  že trenutek, ko se mora potegniti za svojega otroka na roditeljskem sestanku.

Načini dela in tehnike  

Pri psiholoških pripravah uporabljam tehnike reprocesiranja slabih izkušenj in negativnih vzorcev, kot je EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), saj na naše vzorce nastopanja vplivajo vse izkušnje od prvih poskusov hoje, skakanja iz 20 cm robnika, prvih risbic ali ur igranja klavirja, slabih nastopov po katerih nismo imeli opore staršev ali dobrih učiteljev. V našo podzavest se zapišejo tudi besede ”Joj, sem mislil, da zmoreš več” ali pa ”Razočaran sem” ter tihi trenutki, ko nam je bilo težko, smo prebrali slabo recenzijo, mnenje gledalca ali pa ko smo preprosto čutili, da nismo dali vse od sebe. Včasih se počutimo nemočne, ker svetu ne moremo pokazati vsega znanja, talenta ali lepote katere nosimo v sebi.

Vsi ti trenutki se vežejo na naše negativne vzorce. Z EMDRjem posameznikom pomagam ”poradirati” slabe izkušnje, ki so obtičale v podzavesti in mogoče iz nje priplavajo pred nastopom ter nas naredijo bolj dovzetne za stresne zunanje in notranje vplive. Lahko se jih celo ne spomnimo in so zato še bolj zoprne, ker delujejo kot ”zaluska” v naši podzavesti oz. nekaj kar nas konstantno iritira. To čutimo, vendar ne vemo kaj točno to je. Ko negativne vzorce oslabimo, jih lahko prepišemo oz. zamenjamo s pozitivnimi.

Za dober nastop moramo znati uravnavati nivo vzburjenosti naših možgan, da bi dosegli in ohranjali visok nivo koncentracije in pravo mero čustvene napetosti, s katero ljudi pritegnemo in prepričamo.  Pri tem nam pomagajotehnike aktivacije, motivacije in pa tudi sproščanja.

Poznate tisti občutek, ko dober nastop prav vidite in čutite. Z vizualizacijskimi tehnikami/vodeno domišljijo to lahko postane del vašega vsakdana. V vizualizacija lahko oblikujete popolni nastop in s tem povečate možnost, da se la ta odvije tudi v realnem življenju.

Pri iskanju avtentičnosti vam lahko pomagam tudi z različnimi vajami integriranimi iz različnih gibalno in telesno orientiranih praks, kot je npr. metoda 5Rhythms. Z njimi boste ugotovili kaj čutite, kje v telesu to zaznavate in kako vašo neverbalno govorico zaznavajo drugi. Tako bo lažje povedati/prikazati kar hočete na svojevrsten način, s katerim boste  gledalce/poslušalce očarali.

Komunikacija in zakaj se gremo vse to?

Pri pripravah se posvetimo tudi osnovam uspešne komunikacije, da jasno in prepričljivo sporočimo točno tisto kar želimo in zmanjšamo možnosti za napačne  interpretacije. Pri komunikaciji ljudje le 7% zaupajo tistemu kar povemo z besedami, v 33% se oprejo na glas (višina glasu, melodika, itd), 55% pa verjamejo govorici telesa (izraz na obrazu, geste itd.). Drugi lahko začutijo naša čustva, vprašanje je le ali bodo ta delovala negativno ali pa jih bomo obrnili sebi v prid. Če nismo iskreni poslušalci to začutijo, mešana sporočila pa jih preprosto zmedejo.  Zato se oprite se na svoja čustva, znanje, izkušnje in poiščite svoj avtentični izraz!

Lokacija

  • Ljubljana: Tržaška 2

Cenik

  • Svetovalna ura (50 minut): 60,00/70,00 €
    **Cena zavisi od trajanja svetovanja in ekonomske situacije posameznika. Znižanje cene je odvisno od individualne situacije in je stvar dogovora.

Ime (obvezno)

Priimek (obvezno)

E-Mail (obvezno)

Telefon

Sporočilo (obvezno)