Psihodinamska psihoterapija je pot do dobrega psihičnega in fizičnega počutja. 

preveč misli_psihoterapevtska pomoč

Skozi psihoterapijo lahko osvetlimo le en problem ali simptom, lahko pa jo vzamemo kot proces transformacije osebnosti in življenjskega stila. 

V terapiji s klientom določiva cilje obravnave, ki jih obdobno evaluirava. Psihoterapija je tako lahko usmerjena le na en ključni problem (npr. preoblico stresa, težave s partnerjem ali otrokom, slabo in naporno komunikacijo v službi, strah pred socialnimi dogodki ali višino, tremo pred javnim nastopanjem,  slabše športne rezultatetežave s težo ali kompulzivnim prenajedanjem itd.), simptom (tesnoba, nespečnost, glavoboli, zvišan krvni pritisk, težave s prebavili itd.)  ali pa zajema več življenjskih področij. Pri odpravljanju težav iščeva vzroke, raziskujeva nezavedne vzorce in obrambne mehanizme ter jih postopoma spreminjava. Pri tem se klient v varnem okolju lahko sooča z neprijetnimi čustvi in travmatičnimi spomini iz preteklosti ter skozi pozitivne izkušnje izrazi kar v preteklosti ni bilo dovoljeno ali je bilo spregledano. Opremljen z novimi izkušnjami je pripravljen spreminjati odnos do sebe in drugih.

Če imate težave s komunikacijo, stresom ali pa le iščete program za osebnostno rast si poglejte tudi naše delavnice:

Če je vaše življenje stresno si preberite prispevek Kaj je stres in kako ga premagati?

Psihodinamska psihoterapija omogoča kombinacijo in integracijo različnih tehnik. Sem tudi EMDR terapevt.

PDP temelji na teoretskih osnovah psihoanalitičnega nauka, integrira tehnike drugih šol ter nenehno vključuje znanja novih raziskav in dognanj. Zame je lepota PDP v odprtosti, ki omogoča kombiniranje različnih tehnik in integracijo vseh pridobljenih znanj na različnih življenjskih področjih.  Kot terapevt uporabljam znanja in izkušnje pridobljene pri delu z Gestaltom, Integrativno psihoterapijo, EMDR-jem (Eye movement desensitization and reprocessing), različnimi tehnikami terapije z umetnostjo, tehnikami usmerjenimi na telo (fascialna integracija, energetska kineziologija itd.) ter raznovrstnimi sprostitvenimi tehnikami (dihalne tehnike, progresivna mišična relaksacija, imaginacija, vizualizacija, meditacija itd.). Velik poudarek dajem celostni obravnavi, z usklajevanjem mentalnega, čustvenega in telesnega nivoja.

Izbor tehnik je odvisen od težav, osebnosti in želja posameznika. 

PDP je učinkovita pri zdravljenju zgodnjih otroških travm ter psihosomatike

S pomočjo telesnih tehnik in EMDRja lahko raziskujemo tudi najzgodnejše obdobje življenja pred razvojem govora. Z umom in govorjenjem težko razvozlamo negativne občutke, ki so se razvili v prvih letih življenja, kot so strah pred zapustitvijo ali intimnostjo, splošna nesposobnost umiritve, nezaupanje lastnim občutkom in razmišljanjem itd., ki lahko izhajajo iz otroških travm npr. daljšega obdobja preživetega v bolnici, neuglašenosti matere na otroka, stresa v okolju pred (v maternici) in po rojstvu (življenjske razmere družine; finančna ogroženost, alkoholizem, nasilje itd.), ambivalentne vzgoje (pravila igre in čustva niso jasna), zanemarjanja ali intruzivnost (prestopanje mej, posesivnost itd.) staršev.

Preberite si prispevk o vplivu stresa v otroštvu na razvoj možgan in bolezni v odraslosti.

Ko na poslabšanje fizičnega stanja vplivajo duševni dejavniki, kot so čustva, notranji konflikti ali stres, govorimo o psihosomatskih boleznih. Psihosomatika je pravzaprav odziv telesa na duševno stisko. Če čustev ne prepoznamo na zavestni ravni, jih zanemarjamo, zanikamo in potiskamo v podzavest, se ta začnejo izražati kot telesni simptomi (bolečine, nemir …) in bolezenska stanja.

Ker so čustvena in psihološka stanja povezana s telesom jih lahko uporabimo kot povratni vzvod/orodje pri zdravljenju bolezni.  To potrjujejo spoznanja psihosomatike, epigenetike, nevroznanosti, prav tako pa tudi moje izkušnje pri delu z ljudmi. 

Psihoterapija je zdravljene s pogovorom in raznovrstnimi tehnikami v varnem in zaupnem okolju.

Psihološka pomoč dobrega psihoterapevta omogoča poglobljeno potapljanje v svoje nezavedno tudi preko gradnje odnosa med klientom in terapevtom, ki predstavlja varen prostor za raziskovanje. To preprosto pomeni to, da sem tu, da te poslušam, ne sodim in te vzamem takšno / takšnega kot si, da bi v vsakdanjem življenju postal to kar si želiš. Popačenja, bolečine in nesigurnosti v našem psihičnem prostoru, ki so nastale v odnosih, se lahko odpravijo le v odnosu. Smo socialna bitja, ki potrebujemo drugega, da z njim delimo svojo žalost, jezo, strahove, razočaranja, frustracijo, prizadetost, otopelost, obdobja brez energije, stresne trenutke in pa tudi srečo, veselje in ljubezen do življenja.

Spremembe v  psihoterapevtskem procesu 

Psihoterapija, če je le dovolj dolga in kontinuirana, nas pelje čez korake odkrivanja svojih notranjih potreb, proces osebnostnega zorenja, oblikovanja osebnosti, gradnjo samopodobe in samozavesti. Učimo se komunicirati tako, da bi drugi slišali tisto kar hočemo povedati in s tem zmanjšali komunikacijske šume. Prebroditi strah pred zavrnitvijo in se naučiti reči ‘Ne’. Izraziti sebe in postaviti meje na jasen, vendar neagresiven način. Preiti iz sivih dni depresije in nezadovoljstva v večino dni, ko se počutimo pomirjeni sami s sabo in življenjem ter hvaležni za vsakodnevne izzive. Terapija nam da tudi izkušnje za izboljšanje osebnih odnosov, sobivanje z drugimi, upravljanje s stresnimi situacijami, odkrivanje potencialov lastne kreativnosti in učinkovitosti v osebnem življenju in na delovnem področju.

V psihoterapiji vzpostavimo stik s sabo, kar nam da kapaciteto za sprejemanje sebe takšnih kot smo. To je prvi korak na poti samoizpolnitve, svobode in sreče.

Cena na psihoterepije

  • (50 minut): 70,00 €

*Cena zavisi od trajanja svetovanja in ekonomske situacije posameznika. Znižanje cene je odvisno od individualne situacije in je stvar dogovora.

 

Ime (obvezno)

Priimek (obvezno)

E-Mail (obvezno)

Telefon

Sporočilo (obvezno)