TRE® Vaje za sproščanje napetosti, stresa in travme
(Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises)

 

TRE je postopek za razbremenitev nakopičene napetosti / stresa v živčnem, mišičnem in fascialnem sistemu. S setom vaj aktiviramo naravni mehanizem nevrogenega tresenja/vibriranja. Ob tem se lahko pojavljajo tudi pokrčitve in sproščanje mišic. Posledica le tega je vzpostavljanje balansa v telesu, boljše spanje, večja sproščenost, hitrejša regeneracija, povečana mobilnost, fleksibilnost in cirkulacija. Prav tako je to prevencija pred izgorelostjo in poškodbami zaradi preveč napetih mišic in kompenzatornih mehanizmov. Športnikom lahko pomaga doseči ”peak performance”. TRE je tudi dober način za sproščanje travme/šoka poškodb in operacij.

TRE in športne poškodbe: https://www.youtube.com/watch?v=7YA3_lFjEPY

Lepota TREja je, da telo ki obvlada nevrogeno tresenje vse naredi samo. Ne rabimo razmišljati kje je problem, saj telo začne tresti/sproščati tiste dele, ki so zakrčeni oz. preobremenjeni. Pa poglejmo primer. Ko imam par dni kup opravkov ter sem zaradi naglice polovico časa  na avtopilotu, brez zavedanja o tem kam nalagam stres, je idealen čas za izvedbo TRE. Telo mi s pokrčitvijo ramen in trebuha pokaže, da sem zaradi stresa in dela za računalnikom zategovala ramena ter zadrževala dih s stiskanjem trebušnih mišic (s tem preprečujemo, da čutimo neprijetna čustva in napetost). Drugi primer bi bil po 6 urni turi v hribe. Naslednji dan pri izvajanju TRE opazim, da se najbolj tresejo meča in desna noga vključno z medenico. Iz tega prepoznam kateri del telesa je bil najbolj obremenjen ter kompenzacijo pri hoji zaradi poškodbe levega gležnja.

Največja dragocenost TREja pa je, da lahko z njim poleg vsakodnevnega stresa, sprostimo napetosti akumulirane skozi leta v vseh travmatičnih / stresnih dogodkih, kjer je šok dogodka absorbiralo naše telo npr. prometna nesreča, operacija, nasilje, kronični stres na delovnem mestu itd.

Kratka razlaga TRE: https://www.youtube.com/watch?v=xmn1BucNrzA

Več si lahko preberete na http://www.treslovenija.si/ ter https://traumaprevention.com/

Cena: 70 eur / 1 h 10 min

Cena za skupine v skladu z dogovorom; zavisi od lokacije in števila oseb.

Lokacija: Ljubljana,  druge lokacije do dogovoru in online