Jahanje na valu izziva (ujemite ravnovesje med stresom in dolgčasom)

Prevod članka Travis Neilsona

 

Naj vam predstavim t.i. graf izziva (challenge graph), katerega je ustvaril in predstavil avtor knjige “Flow: The Psychology of Optimal Experience”, Mihaly Csikszentmihalyi.

the challenge graph_graf izziva

Po Mihályju ste na točki ena. Trdo ste delali, da bi razumeli koncept in se naučili nekaj novega. Na tej točki je vaše znanje enako izzivu. Počutite se zdelo dobro in hočete še več. Na tej točki se lahko zgodita dve stvari.

Premaknete se v položaj 2. Izboljšate svoje sposobnosti do točke, kjer to kar počnete vsak dan postane enostavno in sčasoma dolgočasno. Ob tem, ko počnete stvar, ki je bila za vas nekoč privlačna in razburljiva, se počutite vse manj izpolnjene.

Druga možnost je, da se premaknete na položaj 3. Tukaj se močno izzivate, saj ste nad ravnijo svojega znanja. To vas frustrira in spravlja v stres.  Če bo šlo predolgo tako naprej, se boste mogoče zlomili in obupali.

Torej kako do idealne pozicije?  Vrnite se nazaj v ta pretočni kanal, kjer so bile stvari zabavne! Tu ste se učili in lepo napredovali. Kako nazaj na to mesto? Odvisno od tega, kje se trenutno nahajate na tem grafu (bodisi na položaju 2 ali 3), morate narediti namerno potezo s katero pridete nazaj na pozicijo 4 – nazaj v tok!

delo_užitek_napredek_sreča

  • Če vam je dolgčas, morate povečati težavnost tistega, kaj počnete. Najdite način, da nalogo prenesete nazaj na svojo osebno raven usposobljenosti. Ta vas mora spodbujati in biti za vas izziv.
  • Če ste preobremenjeni in se dušite pod bremenom pretežkih nalog, pomeni, da še niste pripravljeni za njih. Trenutno se morate osredotočiti na vaše sposobnosti. Vrnite se k osnovam in poskušajte zapolniti vrzeli katere ste spregledali.

Csíkszentmihályi pojasnjuje zakaj vse, kar počnemo v območju lastnega toka, vodi k rasti in odkrivanju novega. Človek ne more uživati, če predolgo počne enako stvar na isti ravni.  Rastemo bodisi iz dolgčasa ali frustracije, saj ta porajata željo po tem da bi se spet imeli lepo in uživali. Ta nas potisne k nadgradnji svojega znanja in spretnosti ali k odkrivanju novih možnosti za njihovo uporabo.

delo_užitek_napredek

Moj cilj pri ustvarjanju je doseči stanje lastnega toka. Če sem popolnoma iskren, mi je pomembnejše kot ustvariti nekaj dragocenega to, da lovim ”drogo imenovano tok ” .

Avtor:Travis Neilson, Prevod: Tanja Maljevac