tanja maljevac psihoterapevtka

Izobrazba je pomemben del nas, vendar ne določa tega kar smo. Za poklic psihoterapevta / svetovalca so prav tako pomembne življenjske izkušnje.

Da bi po poti peljala druge, sem morala sama zakoračiti na življenjsko pot raziskovanja in izčiščenja.

Pot sem začela dolga leta pred študijem psihoterapije s prebiranjem knjig, z vprašanji o filozofiji in duhovnosti, z različnimi umetnostnimi izrazi od slikanja do plesa, delavnicami na temo osebnostne rasti ter predvsem s prebijanjem skozi življenjske in karierne izzive. Ob vstopu v študij sem začela z individualno psihoterapijo, katero sem nadgradila z neverjetno dogodivščino štiriletne skupinske terapije. Psihoterapija je bila logični korak v mojem procesu, ki mi je postopoma nudil odgovore na tisočera vprašanja, poglobil moje vedenje o sebi in me preobrazil v osebo zadovoljno s svojim življenjem.

Poti do kakovostnega življenja in samospoznanja je več – izberemo tisto, ki je trenutno najbližje nam, našemu nivoju zavedanja in pripravljenosti na delo.

Ne obstaja ena in edina prava tehnika, obstajajo pa tehnike, ki nam pomagajo, jih čutimo blizu in nas izpolnjujejo.

Svoje strokovno usposabljanje sem poleg študija na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju, Slovenskem inštitutu za psihoterapijo ter Inštitutu za psihodinamsko psihoterapijo poglabljala z različnimi konferencami, seminarji in delavnicami Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP), Inštituta za psihoterapijo transakcijske analize (IPTA), Inštituta za integrativno terapijo in svetovanje (IPSA), Inštituta za geštaltsko terapijo (GITA), Društva plesa ritmov, Zavoda Bisernica, sistema Anatomy trains, Europske skupnosti za travmo in disociacijo (ESTD), National Institut for Clinical aplication of Befavioural medicine (NICABM) …, kot so Gestalt terapija za otroke in mladostnike, Psihoterapija otrok in mladostnikov, Etika v psihoterapiji, Telo v psihoterapiji, Sistemska teorija in psihoterapija, Energetska kineziologija (sistem Touch for health), fascialna integracija, Promocija zdravja na delovnem mestu, Uporaba sprostitvenih tehnik, Obravnava travme z različnimi tehnikami, Kako delati s sramom, Dinamika odnosov v delovnih organizacijah in njen vpliv na psihofizično zdravje zaposlenih ter na delovni proces itd. Znotraj plesa 5-ih ritmov ter telesno orientirane psihodinamske skupinske terapije sem spoznala tehnike izražanja miselnih in čustvenih vzorcev ter travm in ostalih zapisov preko telesa. Pridobila sem certifikat za 2. stopnjo EMDR – Eye movement desentization and reprocesing tehnike, ki je eno izmed najmočnejših in zanimivih orodij s katerimi sem se seznanila skozi izobraževanje in lastno terapijo.

Verjamem, da učenje in spoznavanje resnice poteka celo življenje in je nekaj najlepšega kar nam življenje nudi.

Osebnostna rast se zgodi v življenjskih situacijah, vendar le če smo za spopadanje s težavami in izzivi dovolj opremljeni z veščinami in modrostjo. Psihoterapija / osebno svetovanje nam da orodja za spopadanje z vsakodnevnimi izzivi, katerih nismo imeli možnost pridobiti tekom dosedanjega življenja.

Veliko osebne rasti se zgodi v psihoterapiji, še zanimivejši korak pa nas čaka trenutek, ko prestopimo prag psihoterapevtske ordinacije, sedaj opremljeni z novim zavedanjem, orodji za boljšo komunikacijo, odnose, kreativnost, pa tudi oblikovanje poslovnih idej. Moj poligon izkušenj so v času študija psihoterapije predstavljali delo na področju moje prve stroke krajinske arhitekture, kjer sem kot samozaposlena sodelovala z mnogimi podjetji. Nato sem si drznila pogledati svojo drugo strast in prestopila v izobraževanje otrok, mladostnikov in pedagogov o arhitekturi in prostoru. S skupino pogumnih žensk smo ustanovile Center arhitekture z nalogo prostorskega opismenjevanja in približevanja grajenega prostora laični javnosti. Ob vsem tem sem počela še veliko drugih stvari – od participativnih mednarodnih projektov (S.H.O.W., CULBURB) do organizacije dogodkov kot je Fear and Fail konferenca. Vse me je zanimalo. Pridobivala sem veliko izkušenj v različnih delovnih okoljih (samozaposlitev, nevladne organizacije, startup, veliko podjetje), pri raznovrstnih nalogah (pridobivanje posla, prijave na razpise, vodenje projektov, marketing, organizacija dogodkov, raznolika tehnična izvedba, pisanje knjig in člankov, pedagoško delo z otroci in odraslimi, predavanja) in v sodelovanju z mnogimi posamezniki in timi. V prostem času sem risala, bobnala, plesala, se ukvarjala z različnimi športi in prebijala čas z najdražjimi.

Izkušnje v različnih delovnih okoljih, pri raznovrstnih nalogah ter z različnimi posamezniki ter skupinami nas bogatijo in utrdijo. Preko njih lažje razumemo pozicijo in delo drugega.

V nekem trenutku sem se vprašala – ali obstaja način, da združim vsa svoja področja interesa, strasti, znanja in izkušnje ter stopim naprej. Tako je nastal program Stress management za zdravo delovno okolje, ki je bil prvi v seriji programov za poslovna okolja. Svoje delo na področju promocije zdravja na delovnem mestu sem nadaljevala z različnimi podjetji in inštitucijami ter ugotovila, da je najbolje, če program soustvarjam skupaj s podjetjem.

Skozi leta dela sem začela podrobneje raziskovati področje travme in psihosomatike. Ker do tematik čutim strastno, o njih rada predavam na konferencah (SKZP, ESTD, IPAL) ter Inštitutu za psihodinamsko psihoterapijo.

Če delamo to kar smo – smo v tem najboljši!

Moje vrline, najgloblji viri in veselje 

  • Sem strastna raziskovalka življenja in resnice, burilka možgan in kreativna reševalka problemov … vedno z željo vedeti več, izkusiti več, sprejeti več.
  • Verjamem v aktivno in kreativno življenje, moč mreženja, sodelovanja in skupnosti.
  • Osrečuje me, ko pomagam ljudem, da postanejo to kar so, da angažirajo svoje potenciale, postanejo srečni in zasijejo. Če to prestavim v delovno okolje – da podjetje najde skupne in individualne vire za rast, razvoj in premagovanje ovir na poti!
  •  Uživam ko snujem nekaj novega – najbolj pa uživam, če skozi spoznavanje, izkušnje, delavnice in sodelovanje snujem nekaj novega z ljudmi, pa naj bo to projekt, kvalitetnejše življenje, produkt ali nov način dela v firmi.

Več si lahko preberete v intervjuju z Alenko Zdešar za Galerijo Življenja.

Terapevtski prostor

Psihoterapija Ljubljana_Tržaška ulica 2

Tržaška ulica 2, Ljubljana