športna konferenca_Tanja Maljevac

V soboto 18.10.2014 se bo odvil dogodek, ki bo zarisal nove smernice priprav športnikov. Združili smo moči in uspeli sestaviti nabor vrhunskih predavateljev, ki bodo obiskovalcem ponudili informacije, ki jih slišimo le redko. Brezplačen vstop na konferenco je mogoč le, če ste bili izbrani in ste po elektronski pošti prejeli VIP VSTOPNICO. V kolikor le te niste prejeli lahko vstopnico kupite po ceni 20 € na spletnem mestu Sportnaoprema.si

Dogodek bo odprl profesionalni trener Mito Šinkovec s predavanjem Funkcionalna Diagnostika.

Mito Šinkovec

Funkcionalna Diagnostika je način, s katerim ocenimo športnikovo osnovno gibalno učinkovitost in predvidimo možnost poškodb. Na ta način ugotovimo, kje se pojavljajo mišična nesorazmerja in funkcionalne omejitve. Ko tako dobimo razumljivo, varno in ponovljivo oceno funkcionalno-gibalnega stanja je to v pomoč pri ugotavljanju vzrokov za bolečine in poškodbe. Na podlagi tega pa prilagodimo trenažni proces. Ni vseeno, ali boste poskakovali, delali počepe ali sklece. Trening mora biti odgovor na športnikove potrebe. Njegovih potreb pa ne bomo nikoli v celoti poznali, če ne bomo poznali njegovih funkcionalnih omejitev. Ne ostanite na mestu, temveč poskrbite, da bo vaše gibanje brezhibno.

Manualni terapevt Jan Pravst bo v 2.predavanju predstavil novo poglavje celostne obravnave športnika.

Jan Pravst

Ponavadi se športnika žal ne obravnava celostno ampak samo parcialno, glede na lokacijo nastanka oziroma kroničnega nastajanja mehanske poškodbe, mesto kjer se mu poškodba pogosto pojavlja. Mi pa se trudimo športniku zagotoviti holistično obravnavo, preko katere se ugotavlja, ne samo kje je poškodba nastala, ampak tudi zakaj prihaja do poškodbe na tem določenem mestu. Naprimer dermatomska oziroma nevrološka povezava z visceralnimi organi. S tem pristopom pridemo do dolgotrajnih rešitev, ki zagotavljajo zdravje in blagostanje športniku v vseh življenjskih pogledih, tudi po koncu športne kariere, se ne omejujejo izključno na izboljšavo rezultata in sanacijo poškodbe, kljub temu pa povzročijo točno to.

V tretjem predavanju bo psihodinamska psihoterapevtka Tanja Maljevac predstavila uporabo tehnik pri psihološki pripravi športnikov.

Tanja Maljevac

V predavanju bodo predstavljene različne sprostitvene in vizualizacijske tehnike, ki vplivajo na dobro počutje in posledično doseganje boljših športnih rezultatov. V to bo vključen celovit pogled na kompleks telesa in uma ter prepletenost telesne, emocionalne in kognitivne komponente. Podrobneje se bomo seznanili z EMDR-jem (Eye movement desensitization and reprocessing), kot izredno učinkovito tehniko pri zniževanju nivoja stresa,  odpravljanju treme, negativnih prepričanj in različnih emocionalnih stanj ter blokad, ki vplivajo na vse naše življenjske aktivnosti.

Četrto predavanje bo izvedla dr. športne medicine Barbara Peče Breznik na temo Prednosti medicine športa v praksi

barbara peče breznik

Ko pomislite na medicino športa to ni le površen pregled in odvzem krvi v laboratoriju. Medicina športa lahko za športnika stori mnogo več.

  • intolerančni test na 178 živil, pomoč pri načrtovanju, počutju in doseganju rezultatov za katere smo trenirali.
  • MLS laser pospešena rehabilitacija v zdravljenju poškodb mehkih tkiv (tetive, ligamenit, mišice)
  • ciljane laboratorijske preiskave mikroelementov, vitaminov in hormonov z zdravstveno interpretacijo. Oziroma kako z meritvijo 4-5 elementov ugotovimo stopnjo utrujenosti športnika.

Ko športniki pomislijo na medicino športa imajo verjetno v glavi pregled z EKG in odvzem krvi. Na koncu pa dobijo cel kup podatkov, ki jim jih nobene ne interpretira v njim razumljivem jeziku. Predvsem pa ne vidijo povezave rezultatov z uspešnostjo njihovega treninga.