V dneh med 19. in 20. septembrom 2014 je v konferenčnem centru Grand Hotela Metropol, v Portorožu, potekal mednarodni kongres Evropske konfederacije psihoanalitičnih psihoterapij – ECPP, ki se odvija vsaki dve leti v drugi evropski državi. Letos ga je organiziralo in gostilo slovensko društvo omenjene konfederacije – EZPPS.

Osrednjo temo kongresa je opredelil naslov, zastavljen v obliki vprašanja: »Moderne psihoanalitske psihoterapije v modernih časih?« V teh časih, »ko ima zemlja«, če parafraziramo Gandhija, »še vedno dovolj za potrebe vseh, ne pa tudi za pohlep vseh«, se morda prav zaradi tega soočamo z naraščanjem telesnih, vse bolj pa tudi duševnih stisk in bolezni. Na kongresu so odgovore na vprašanja o vlogi, možnostih in mejah psihoterapije, ter posebej psihoanalitičnih pristopov v sodobnem času iskali nekateri izmed najuglednejših psihoanalitsko usmerjenih psihoterapevtov iz Slovenije in Evrope, pa tudi širše.

Ta izjemen dogodek v navdihujočem okolju portoroškega iztekajočega se poletja je nedvomno obogatil slovenski psihoterapevtski prostor in vse, ki so se ga udeležili.

banner_2

Kongresu sem prispevala tudi sama z organizacijo in predavanjem z naslovom
WAYS FORWARD IN PSYCHOTHERAPY: INTEGRATING TECHNIQUES AND TECHNOLOGY

”This paper presents the benefits of mostly bodyoriented techniques, and mobile applications for our health, well-being and therapeutic process. It shows how to integrate such techniques, methods and theories to make holistic multimodal approaches, illustrated with examples of good practice. These techniques can also be used in a complementary process, supporting and accelerating the objectives of therapy, or for the personal development of therapists.Thereafter it outlines comparative systemic impact of selected techniques and describes in more depth the neurological findings, connecting them to theories of consciousness. It reviews  the work with the body, heart virtues and mental construct of polarities for a holistic study of contemporary man under high levels of daily stress, detached from his body, living in fragmented and preoccupied mind.”

Prispevek si lahko preberete tukaj EZPPS_ZBORNIK_Tanja Maljevac