novoletne odločitve

Eden od razlogov zakaj se nam velikokrat dolgoročno ne uspe držati novoletnih odločitev je ta, da je samokontrola del racionalne želje, ki je povezana z delovanjem našega najvišje razvitega možganskega centra (čelnega režnja), ki je hkrati razvojno najmlajši. Po drugi strani pa je občutek zadovoljstva vezan na primitivnejše dele možgan, naša čustva in dopamiske kroge nagrajevanja. Prav zato so naše potrebe po zadovoljstvu in ugodju bistevno močnejše kot želje po zdravju, manjšem zapravljanju, boljši komunikaciji … V prispevku je nanizanih nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri zmagi vaše volje nad tistim delom vas, ki išče hitre zadovoljitve.

    ***

  • Ne izvajajte več sprememb naekrat. Izberite si eno nalogo. Tudi ta naj ne bo preveč zahtevna, saj naloge katerim nismo kos hitro pokosijo našo voljo. Že ena sama sprememba zahteva veliko različnih mislenih in vedeljskih sprememb npr. odvajanje od kajenja se dotika našega načina nagrajevanja, obnašanja v socialnih situacijah, vedenja v odmorih med delom, ritualov pitja kave, ….
  • En velik cilj razdelite na manjše obvladljive cilje in V kolikor želite izgubi 10 kg lahko začnete z uvajanjem gibanja (pa četudi je to le vsakodnevna hoja po stopnicah v službi ali večerni sprehod) ali začnite jesti redno 5 krat na dan. Tudi prvi cilj lahko razbijete na še manjše korake npr. če ne jeste zajtrka, začnite uvajanje petih obrokov na dan z njim, saj je to najpomembnejši obrok dneva.
  • Ne naredite si 100% prepovedi in zapovedi po principu ”Vse ali nič”, kot so ”Nikoli več ne bom jedla sladic” ali ”Telovadila bom le, če se bom tega držala 3x na teden, saj drugače ne bo nobenega rezultata”. Prekršitev 100% zapovedi nam vzame voljo in nas hitro postavi na drugi pol ”Kamor je šel bik, naj gre še štrik.”Pustite si tolerančno cono / območje ter bodite strpni in sprejemajoči do sebe, če vam kdaj pa kdaj ne uspe.
  • Motivacija in samokontrola nista nekaj samoumevnega. Moč svoje volje je potrebno trenirati vsak dan vsak dan si vzamem 10 minut časa za antistres vajo.
  • Fokusiranje na neuspehe je že ena zadeva, ki nam bo zagotovo vzela del dragocene energije potrebne za naslednje korake na poti do spremembe. Ko obupujete si napišite listo stvari, ki vam jih je v življenju uspelo doseči. To vam bo dalo ponovni zagon.
  • Podporo na poti vam lahko nudijo tudi predstave in slike vašega cilja, saj so naši nižji možganski centri zelo odzivni na vizualne dražljaje. Torej v denarnici nosite sliko zaželjene destinacije počitnic ali pa si na vidno mesto v bivalnem prostoru postavite sliko bolj fit telesa. Pomagajte si lahko tudi z vizualizacijami. Da bi dosegli čim večji učinek pri vizualizacijah, vključite svoja čustav, pozitivne misli (sugestije) ter čim več čutnih predstav. Postavite se v prihodnost, kot da vam je cilj že uspelo doseči.
  • Če se hočete ”boriti” morate biti spočiti in siti. Poleg utrujenosti in lakote se izogibajte tudi stresu. V stresu bomo ravnali po načelu psihične ekonomike in uporabili stare vzorce oz. avtomatične odzive. Ne izpostavljate se skušnjavam, ko niste na višku energije.
  • Počnite stvari, ki vas spravljajo v dobro voljo, s tem boste vzdrževali nivo sreče in dobrage počutja. Saj veste prej boste posegli po tortici, cigaretu ali nadiranju drugega, če boste slabe volje ali pod stresom.