Mnoge raziskave so potrdile da tehnike sproščanja ter različne vrste meditacij pozitivno vplivajo na jasnost mišljenja, mentalni fokus, večajo nivo živčnih prenašalcev sreče in dobrega počutja kot so seratonin ter dopamin, pozitivno vplivajo na imunski sistem, spodbujajo občutke notranjega miru ter sreče in povečujejo kontrolo nad neprijetnimi občutki in stresom.

Pozitivni vplivi meditacije

Za vas sem objavila posnetek sprostitvene vaje. Ta združuje osredotočanje na dih, pozitivne sugestije in vizualizacijo.

Vzemite si 30 minut časa, poiščite prostor v katerem vas ne bo nihče motil, nadenite ohlapna oblačila, se udobno namestite v sedečem ali ležečem položaju ter poslušajte spodnji posnetek. Prijetno sproščanje vam želim!

 

Čuječnostna (mindfulness) meditacija pozitivno vpliva na vnetne procese povezane z boleznimi črevesja

“Več študij je ugotovilo, da sprostitve tehnike in druge psihološke intervencije lahko pomagajo bolnikom z IBS (irritable bowel syndrome / sindrom razdražljivega črevesja). Dokazi za IBD (inflammatory bowel disease / kronična vnetna črevesna bolezen) so manj očitni, kljub temu pa nekatere študije razkrivajo potencialne koristi. Novost teh raziskav je dokaz o vplivu povezave um – telo na gene, ki  nadzorujejo vnetne dejavnike, ki igrajo pomembno vlogo v IBS in možno tudi IBD.”

V raziskavi je bila uporabljena čuječnostna (mindfulness) meditacija

“Pri temu tipu meditacije ne gre za poskus izpraznjenja svojega uma, ampak za nepresojajoče in sprejemajoče zavedanje občutkov, čustev in trenutnega stanje uma.” Pustite, da misli, čustva in telesne senzacije vzniknejo ter se predstavijo v vsej svoji veličini. Opazujte jih brez presojanja ter dovolite da izzvenijo. Tako lahko sklenete mir z vsem s čimer se soočate in doživljate.”

Več si preberite v članku Harvard Study Reveals What Meditation Literally Does To Gastrointestinal (Bowel) Disorders.


Tehnike sproščanja so sestavni del svetovanja za obvladovanje stresa. Preberi si več o tem kako lahko obvladajte stres na delovnem mestu, v osebnem življenju, pri pomembnih predstavitvah, v komunikaciji s partnerjem ter v novih izzivih!