*Prevod članka How I lost weight without trying

poslušaj svoje telo

Preizkusila sem vse trendi diete in vadbe, ki so bile trenutno v ponudbi na sceni.

Strogo sem štela kalorije in bila obsedena z vsem kar sem pojedla. Poleg tega sem poskusila vse razstrupljevalne kure s sokovi, kolesarila, hodila na pilates, imela osebnega trenerja ter hodila na ”potilne” plese. Nič od tega mi ni pomagalo shujšati.

Nato sem odkrila zakaj: preprosto nisem poslušala svojega telesa. Nisem bila več ljubeča in skrbna do sebe. Postala sem ostra, kritična in skrajno obsojajoča.

  • Zakaj ne moreš narediti več počepov? (mogoče zato, ker sem naredila že 120 ponovitev)
  • Zakaj ne izgubljaš teže?
  • Zakaj tvoje trebušne mišice ne zgledajo tako, kot pri ženskah s katerimi treniraš?
  • Zakaj te bolijo kolena, ko tečeš?
  • Zakaj si tako utrujena? Ugh, kaj je narobe s tabo?

Wow! Presenečena sem, da je moje telo sploh kaj naredilo zame, ko pa sem se na tako grdo obnašala do njega.

Ni čudno, da se nisem fizično in psihično počutila najboljše.

Od takrat sem se naučila, da je največja skrivnost izgube teže o kateri nihče ne govori – prisluhniti svojemu telesu.

To je tisto, kar nisem delala. Ko mi je moje telo sporočilo: “Hej, izčrpana sem”, sem ga ignorira in trenirala naprej. Ko nisem bila lačna (za hrano), ampak v bistvu hrepenela po ljubezni in bi morala narediti nekaj dobrega zase, kot na primer se naspati, narediti kopel, prebrati dobro knjigo ali iti na kosilo s sprejemajočim prijateljem, sem namesto tega naročila pico (pojedla sem še celo pito ter pri tem skozi svoje celotno bitje pošiljala sram). Ko je bilo moje telo hrepenelo po fizični aktivnosti, sem ležala na kavču .

Naša telesa nam neprestano pošiljajo signale. Problem je v tem, da mnogi od nas ne poslušamo našega največjega zaveznika. Naš um, ki pobira mnoga samoomejujoča sporočila/prepričanja in slike iz medijev, misli, da ve najbolje.  V vsej tej zgodbi je ključno to, da se naše misli in telo sinhronizirajo med seboj. Naše telo mora govoriti z nami in mi moramo poslušati. Vse stvari, ki jih lahko storite za notranjo srečo zahtevajo telo; um ne živi v ločeni hiši. Nikoli se ne bi mogla v celoti zavezati k najboljšemu režimu prehranjevanja, telesne aktivnosti, zmanjšanja stresa in meditacije, dokler se nisem povezala s telesom, do take mere, da mi je bilo prijetno z njim. To je pomenilo ljubiti in spoštovati svoje telo za vse, kar naredi zame ter opustiti kritiko, ker nisem super-človek. Bistveno je, da delate s telesom in ne proti njemu.

Povedala vam bom, kako sem se naučila poslušati svoje telo:

Občutite kako se počutite. Preprosto se vprašajte: “Kako se počutim zdaj?” Bodite pošteni do sebe. Raje občutite kot da pobegnete skozi različne motilce, omrtvičenje in zanikanje (droge, alkohol, hrana, delo, nakupovanje, socialni mediji, TV.) Zdaj, ko hrepenim po tolažilni hrani (pica), se vprašam zakaj trenutno potrebujem tolažbo. Sinoči, na primer, sem se počutila osamljeno. Namesto, da bi naročila pico, sem poklicala dragega prijatelja ter se videla z nečakinjo in nečakom. Potem sem se počutila veselo in spoznala, da nisem več lačna. Naredila sem si čaj ter začela prebirati dobro knjigo.

Sprejmite kar čutite. Ne sodite ali kritizirajte tistega kar čutite. Vadite radikalno sočutje do samega sebe. Namesto kritike zaradi želje po cheeseburgerju in krompirčku (namesto solate) ter odrekanja z besedami: ”Tega ne bi smel jesti!”, naredite kompromis s seboj. Naročite na primer zelenjavne žepke, ki vas bodo zadovoljili, vendar hkrati niso niti zelo zdravi niti zelo nezdravi.

Bodite odprti za sporočila vašega telesa. To vedno govori, če ste le pripravljeni poslušati. Jaz to počnem z molitvijo in meditacijo z namenom, da bi telesu dala globok občutek miru, sprostitve, lahkotnosti, budnosti in energije. Ko ste odprti za potrebe vašega telesa, je manj verjetno, da ga boste onesnaževali z nezdravo hrano, drogami ali alkoholom. Tako vsi deli vas (um, čustva, telo) začnejo delati kot ekipa s skupnim ciljem dobrega počutja in se prenehajo med sabo ignorirati.

Zaupajte svojemu telesu. Vsaka celica je na vaši strani, kar pomeni, da imate na stotine milijard zaveznikov. Prizemljite se z obratom navznoter in poslušanjem občutkov vašega telesa. Globoko dihajte in se zavedajte svojega telesa. Priporočam, da poskusite pilates ali jogo. Ko ste povezani z vsemi načini na katere vaše telo  dela za vas, boste zmožni boljših izbir, ki vas bodo podpirale.  

 Živi svoje življenje. Preden sem jedla, sem se vprašala, če sem lačna hrane ali česa drugega – ljubezni, udobja, stabilnosti, potrjevanja itd. Znebila sem se nepotrebne teže, ko sem nehala obsedati z vsem, kar sem pojedla ter prekinila togo štetje kalorij. Ko sem prenehala sebe in hrano etiketirati kot “dobro” ali “slabo” ter zdržala sramotne občutke in čustva, ki spremljajo ta način razmišljanja, se je teža dobesedno stopila dol iz mojega telesa.  Naslednjič, ko si zaželite “slabe” hrane, ste v skušnjavi, da bi se prenajedli ali hrepenite po nečem kar čutite, da je narobe, poskusite svoj fokus iz hrane prenesti na poslušanje svojega telesa. Ko sem zunaj s prijatelji in me mika, da bi naročila pivo kot vsi ostali, dobesedno zaslišim svoje telo, ki me nežno spomni, da se bom po pivu počutila napihnjeno še nekaj ur. Namesto tega naročim kozarec vina ali ledeni čaj. Če želim piti vodo na zabavi in se nočem ukvarjati s prigovarjanjem žurerjev, prosim natakarja, da moji vodi doda rezino limete. Ljudje tako mislijo, da srkam vodko in me pusti pri miru.

Še en trik je, da se vprašamo: “Kako se počutim ta trenutek?” Lahko ste lačni ali pa čutite nekaj, kar ne želite čutiti. Namesto ”samozdravljenja” s hrano, poskusite biti čustveno na voljo sami sebi. Skozi prakso preverjanja počutja in negovanja sebe, boste s časoma prenehali čutiti potrebo, da bi se tolažil s hrano. Meni so dnevniki pomagali se odpreti in biti iskrena s tem, kar v resnici doživljam.

Uživajte v tem, kar želi početi vaše telo. Odločila sem se vprašati svoje telo kaj potrebuje in upoštevati njegov nasvet brez obsojanja, pa naj bo to spanje, počitek, hrana, telesna aktivnost ali čas preživet v naravi. Če se le s težavo upirate, da ne bi zaprli oči, je verjetno najbolje, da si danes privoščite spanec in preskočite večerno uro spinninga.


Shujšajte s psihološkim svetovanjem in spremembo življenjskega stila in ne z mukotrpnim odrekanjem po režimu strogih diet. Svetovanje vključuje razumevanje vedenjskih in čustvenih vzorcev, ki so v jedru čustvenega prehranjevanja, prav tako pa tudi nove načine preživljanja prostega časa in odlične sladice. In ja, ključno je poslušanje lastnega telesa!

Pokličite 041 341 125 in začnite svojo pot lahkotnejšega življenja s trajnimi spremembami!