Kritiko lahko bistveno lažje sprejmemo in ”prežvečimo”, če je podana v obliki FEEDBACK SANDWITCHA.

kako podati kritiko

Ker ima vsaka medalja dve plati, najprej pokažite pozitivno in šele nato negativno. Najprej osebo pohvalite za konkretne dosežke ali vedenje, nato pa izpostavite kaj bi bilo možno izboljšati. Na koncu pa dodajte še pozitivno misel, spodbudo za prihodnja prizadevanja ali željo za nadaljnje skupno sodelovanje / sobivanje (verjetno si vsi želimo, da bi v prihodnje zadeve tekle bolje).

Razumeti moramo, da je kritika za večino ljudi naporna. Nekateri ob njej občutijo krivdo, drugi so prizadeti, nekateri celo jezni. V vsakem primeru kritika prinaša neke vrste stres. Pri stresu pa se naši možgani zaradi obrambe ”zakrčijo oz. zaprejo”. Prav zaradi razumevanja tega mehanizma je smiselno najprej podati pozitivno novico. Prav tako morate razumeti, da vsi potrebujemo, da nekdo opazi naš trud ter da ni samoumevno, da delamo dobro ter da nas za to nihče ne pohvali. To da so vedno izpostavljeni le negativni vidiki (bodisi našega dela, našega odnosa …) je za vsako osebo demotivacijsko. Torej drugi osebi preprosto izpostavite pozitivne in prav tako negativne vidike njenega dela – v tem vrstnem redu. Podajanje kritike v obliki sendviča je precej preprost in naraven način, veliko bližje resnici in našim pričakovanjem kot le izpostavljanje negativnih vidikov.

Primer

“Cenim tvojo pomoč pri pranju in sušenju perila.”

”Naslednjič, ti bom pokazala, kako ločiti perilo tako, da ne bodo bele nogavice ponovno pobarvane.”

“Super je, da mi še nekdo pomaga, saj bomo tako vsi imeli več časa za druženje po večerji!”

(vir primera http://www.wikihow.com/Give-a-Feedback-Sandwich)


Tehnike kot je feedback sandwitch so sestavni del individualnega svetovanja za izboljšanje komunikacije, ki zajema tudi tematike, kot so reševanje konfliktov ter 10 komunikacijskih veščin v povezavi z vašo težavo. 

Svetovanje poteka na Tržaški cesti 2 v Ljubljani ter Vodnikovi ulici 13 v Celju.

 

Ime (obvezno)

Priimek (obvezno)

E-Mail (obvezno)

Telefon

Sporočilo (obvezno)